Serena Williams: een eigenzinnige tennisster met charisma

Gisteren won Serena Williams van Karolína Plísková, wat haar in de halve finale van de US Open plaatst. Wat zegt Fitch over de persoonlijkheid van de beste tennisster allertijden?

In een gewelddadige en criminele buitenwijk van Los Angeles begon Serena op driejarige leeftijd met tennissen. Met een fanatieke vader als coach werd zij samen met haar zus al snel dagelijks twee uur lang gedrild op de baan. De Spartaanse training wierp haar vruchten af. Een glansrijke tenniscarriere volgt. In 2003 bereikte Serena Williams haar grootste doel; de vier Grand Slam titels wist ze achter elkaar te winnen. Daarna gaat het bergafwaarts. Door een blessure kan zij niet meer spelen, daarbovenop wordt één haar zussen doodgeschoten. Een aantal kwakkelende jaren volgen. Na een life-changing reis door west Afrika, weet ze zich weer in een paar jaar bovenaan in de ranglijsten te spelen.

Op 38-jarige leeftijd wordt Serena moeder van dochter Olympia. Door een gecompliceerde bevalling met lange nasleep volgt een nieuwe moeilijke periode. Ze is bang nooit meer te kunnen tennissen. Afgelopen zomer maakte zij als trotste moeder opnieuw haar come back als finalist van Wimbledon.

‘Tennissen is niet alleen een sport, het is ook een modeshow.’

De kwaliteiten van de succesvolle Serena Williams op een rij:

+ Serena Williams is een vrouw met charisma. Ze geeft kleur aan een sport waar veel speelsters op elkaar lijken, en durft een eigen geluid te laten horen.

+ Serena blijft dicht bij zichzelf, houdt van controverse en zoekt vaak de grenzen op en. Haar uitgesproken kledingkeuze en gedrag op het veld spreekt van authenticiteit.

+ Serena heeft een vurig karakter. Ze zit vol met kracht en strijdlust en staat op de baan met maar een missie: winnen.

+ Serena Williams laat zich niet uit het veld slaan. Na tegenslag vind zij altijd een weg om weer verder te gaan.

Waar slaat Serena Williams soms door in haar gedrag?

– Serena’s eigenzinnigheid doet soms wenkbrauwen fronzen. Ze doet wat zij zelf wilt en provoceert. Ze laat zich geen restricties opleggen.

– Haar strijdlust kan doorslaan naar agressie. Ze kan regelmatig een racket uit frustratie kapotslaan of zich agressief uitlaten tegen lijnrechters.

– Haar uitgesproken diva outfits zorgen voor de nodige botsingen met de etiquettepolitie. Kledingregels op het veld worden aangepast na de veelbesproken catsuit die Serena droeg op Roland Garros.


Meer zelfinzicht?


Disclaimer. Deze persoonlijkheidsanalyse doen we op basis van krantenartikelen uit de Volkskrant, Trouw, NRC, FD of Nu.nl. We selecteren artikelen waarin de kandidaat persoonlijke eigenschappen worden toegedicht. Vaak zijn het beschrijvingen van mensen die de kandidaat van dichtbij hebben meegemaakt. Of worden deze eigenschappen de kandidaat toegedicht op basis van gezien zijn of haar publieke optredens. De blog is geen feitelijke analyse. We hebben niet daadwerkelijk een Fitch persoonlijkheidsvragenlijst bij de kandidaat hebben afgenomen.

Deze blog heeft dan niet als doel een waarheidsgetrouwe karakterbeschrijving te geven. De blog heeft een educatieve insteek: wat kunnen we van het gedrag van bekende mensen leren? Met wie identificeren wij ons? Met wie vooral niet? Hoe kunnen we iemands gedrag begrijpen? Wat leren we van valkuilen van een ander? Door bekende mensen als voorbeeld te nemen in ons nationaal persoonlijkheidsonderzoek, leren we over onszelf.